Hva passer på min bil?

Vi får ofte spørsmål om hva som passer av felger og dekk. Standardsvaret er: Tilnærmet original størrelse, innenfor lovverket. Det betyr ikke at bredere felger, felger med lavere innpress og bredere / større dekk ikke vil passe. Dog finnes det enorme utvalg av felger og veldig mange biltyper og modeller og vi har en del erfaringer med hva som vil passe til forskjellige modeller. Er du usikker, ta gjerne kontakt: salg@vintagewheels.no eller tlf 918 08 041

Felger:

Noen eldre muskelbiler har meget god plass til breie felger, som f.eks 1970-1973 modell Ford Mustang, Chevrolet Camaro og Pontiac Trans Am, samt diverse Dodge (Charger, Challenger osv). Andre eldre US biler har omtrent ikke plass til annet enn tilsvarende originale størrelser og innpress. Den beste måten å se hva du har plass til, er å måle. Har du en felg på bilen i dag, som passer, og som du kjenner bredden og innpress på, bruker du denne som mal. Det aller enkleste er å bruke bakkantmålet, altså avstanden fra annleggsflaten på felgen og helt ut i kanten bak. Samme gjelder selvsagt for alle biler, både helt nye moderne, store 4x4 / offroadere og gamle biler.

Eksempel: Felgen du har på i dag er 7" bred og har et bakkantmål på 4" (ET0 i innpress) og du ønsker å sette på en felg som er 9" bred med bakkantmål på 5" (ET0). Den nye felgen i 9" vil da bygge en tomme på hver side, så du får da 25,4mm mindre plass på innsiden og 25,4mm mindre plass på utsiden.

Her finner du en flott kalkulator hvor du kan legge inn og regne ut størrelser, innpress og bakkantmål: https://www.customwheeloffset.com/tire-wheel-backspacing-offset-calculators

Dekk:

Et annet spørsmål vi ofte får, er hvilken dekkdimensjon er den største jeg kan få på bilen min uten at det vil subbe. De fleste biler klarer opptil 5% økning i rulleomkrets, mens andre igjen får problemer ved bare et par prosent økning. Det er to ting du må huske på når du skal måle hvor mye klaring du har med dekkene du har på i dag i forhold til nye større dekk: Klaring ved sving / lagt om maks på rattet og klaring ved maks fjæring. Her igjen kan vi bruke en kalkulator og denne gangen velger vi en norsk variant: http://www.dekkalkulator.com/?page=tire. Vær obs på at denne kalkulatoren ikke har helt korrekte mål, STRO boken derimot har dette.

Eksempel: Du har dimensjonen 255/60R18 som original dekkdimensjon på din VW Amarok. Du ønsker større dekk og ser på 265/65R18. Bruker du kalkulatoren over vil du se at du endrer omkrets med ca 5,3% (0,3% over det lovlige) og diameteren blir nesten 4cm større. Du trenger altså minst 2cm klaring rundt hele dekket for å sikre deg mot at det ikke subber. For ordens skyld; 265/65R18 passer på VW Amarok..

Igjen; vi har en bred erfaring på hva som passer, så ta gjerne kontakt på salg@vintagewheels.no eller tlf 918 08 041

 

Forskrift om tekniske krav og godkjenning av kjøretøy, deler og utstyr (kjøretøyforskriften) - fra Lovdata

  • Sporviddeendringen må ikke overskride det som er tillatt av kjøretøyfabrikanten eller godtatt av TÜV (Technische Überwachungs Verein) i Tyskland for vedkommende motorvogn. Det kan kreves dokumentert at sporvidde eller innpresning er tillatt. Dokumentasjon i form av ABE (Allgemeine Betriebserlaubnis) for felg eller utdrag (kopi) av TÜV Raderkatalog eller separat TÜV godkjenning godtas.
  • Plassforholdene i hjulhuset må være tilstrekkelige slik at dekk og/eller felg ikke kommer i kontakt med kjøretøydetaljer ved fullt styreutslag og/eller maksimale fjæringsbevegelser.
  • Rulleomkretsen på hjulene må holdes innenfor ± 5% av rulleomkretsen på de hjul som kjøretøyet normalt er utstyrt med fra kjøretøyfabrikanten.
  • Dekkene må være godkjent for en belastning som minst tilsvarer kjøretøyets tillatte aksellast.
  • Dekkene må være beregnet for minst den maksimale hastighet kjøretøyet er konstruert for. For vinterdekk er det tilstrekkelig at dekkene er beregnet for 160 km/t. For kjøretøy som lovlig kan benytte C- eller LT-dekk, er det tilstrekkelig at vinterdekkene er beregnet for 130 km/t.
  • Felg og dekk må passe sammen i henhold til STRO-normen.
  • Det må ikke brukes mellomlegg/plate/«spacer» som øker sporvidden med mindre kjøretøyfabrikanten har tillatt dette eller det foreligger dokumentasjon som nevnt i nr. 6.1 a.
  • Dekkene må ha samme dimensjon. På kjøretøyer som originalt er utstyrt med dekk av ulike dimensjoner foran og bak skal størrelsesendringen være lik. Ved endringer utover dette må kjøretøyfabrikantens tillatelse foreligge eller det må foreligge dokumentasjon som nevnt i nr. 6.1 a.
  • Dersom kjøretøyets originale felger er skiftet ut med andre stål- eller lettmetallsfelger, skal disse enten være merket med innpresning eller det skal medfølge dokumentasjon for innpresning i kjøretøyet.